Mondiale internetgrondwet voegt niets toe

12-3-2014 / Randstad Vandaag, Erasmus Universiteit / Eén van de grondleggers van het wereldwijde web, de Britse Tim Berners-Lee, heeft vandaag een oproep gedaan in de krant The Guardian, om gezamenlijk een universele internetgrondwet te creëren. / Lees het hier

Hij grijpt de 25ste verjaardag van het internet aan om problemen met veiligheid, vrijheid, privacy en overheidsinmenging op internet aan de kaak te stellen. Maar de rechten van de mens staan al in verschillende verdragen opgesteld, een internetgrondwet zou dus een kopie worden.

Berners-Lee, die bekend staat als de eerste die connectie maakte met een server op internet, hoopt dat de komende 25 jaar gebruikt zullen worden om het internet weer terug te geven aan de burger. Hij hoopt op meer bescherming en privacy voor internetgebruikers. Daarom is hij de ‘Web we want’ campagne begonnen. Hij denkt dat ondanks regionale wetgeving en culturele verschillen er een document kan komen dat een internationale standaard zal vormen voor internet. Een internetgrondwet, waarin normen en waarden voor gebruik van het internet staan. Hij wil dat de juridische structuur rond het internet aangepakt wordt, zoals copyright. Sommige van de copyrightwetten zijn gemaakt voor de muziek- en filmindustrie en houden geen rekening met internet stelt hij.

Berners-Lee is bezorgd dat landen de wetgeving rond internet teveel op nationaal niveau regelen, en dat er dus landen zullen ontstaan met hun eigen regels, zoals digitale China. Hij wil dat het medium internet onafhankelijk en vrij zal worden. Hij roept mensen op om een lijst van digitale rechten op te zetten, en hoopt dat het uiteindelijk door overheden gesteund zal worden.

Olaf Trojan, advocaat mediarecht, is van mening dat een document met digitale grondrechten niet veel zal toevoegen aan de al bestaande verdragen, zoals het Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM). De internetgrondrechten die Berners-Lee volgens Trojan vermoedelijk op het oog heeft, zoals privacy en het recht van meningsuiting, zijn al vastgelegd in verdragen als het EVRM. Hij legt uit: “Die verdragen gelden al tussen de verdragsluitende staten. Een nieuw verdrag over internetgrondrechten zou slechts wat toevoegen als het ook wordt onderschreven door landen die nog geen partij zijn bij internationale verdragen als het EVRM”. Trojan betwijfelt of dat zal gebeuren: “Als een land het in de eerste instantie al niet wilde tekenen, waarom dan nu opeens wel? Waarschijnlijk zouden ze er nog meer moeite mee hebben, bijvoorbeeld vanwege terreurdreiging”.

Het initiatief van Berners-Lee zal hoogstens de aandacht vestigen op het thema rechten op internet. En zijn campagne om individuen en organisaties die dat nastreven te steunen leveren wellicht iets op, maar dat zal geen internetgrondwet zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s