Alles over de stemfie – het stemhokkiekje

20-3-2014 / Randstad Vandaag, Erasmus Universiteit / Om te stemmen heb je nodig: een stempas, een identiteitsbewijs en een telefoon. Want zonder telefoon geen stemfie, een foto van jezelf terwijl je stemt. Het is al bestempeld als het woord van de dag en verschillende media organiseren wedstrijden voor het beste stemhokkiekje. / Lees het hier

De stemfie is trending en maakt mogelijk een verschil in de opkomst onder jongeren. Eind januari voorzag minister Plasterk dat het gebruik van smartphones zich voort zou zetten in de stemhokjes. In de handleiding voor gemeentes die hij uitbracht, werd de selfie in het stemlokaal officieel toegestaan. ‘Kiezers kunnen foto’s van zichzelf nemen als hiermee het verloop van de stemming niet wordt gehinderd’, zei hij.

De stemfie-primeur

 

De allereerste stemfie die op Twitter verscheen werd dinsdagnacht gemaakt door Sophie van de Meeberg (34) uit Hoofddorp. Ze is nummer acht op de lijst voor HAP (Haarlemmermeerse Actieve Politiek) en zet zich vooral in voor jeugd. Ze was aanwezig bij de muzikale verkiezingsnacht van Haarlemmermeer die speciaal voor jongeren werd georganiseerd. Daar bracht ze ’s nachts al haar stem uit en maakte er een foto van. Ze was blij verrast dat ze de eerste was die hem op Twitter zette, en in een reactie zei ze: ‘Ik hoop dat de stemfie de verkiezingen op een goede manier trending kan maken voor jongeren. Het is misschien een wat hippe, goedkope manier, maar als het werkt dan werkt het.’ De eerste stemfie

Haar politieke speerpunt is jongeren:  ‘Ik vind het belangrijk dat er in de politiek niet over, maar met de jeugd wordt gepraat, zodat ze kunnen meebeslissen. Als jongeren weten dat ze gehoord worden zullen ze naar mijn mening ook meer verantwoordelijkheidsgevoel krijgen en zullen ze minder geneigd zijn tot rottigheid op straat.’

Geboorte van een woord

Laura van Eerten, van het INL (Instituut voor Nederlandse Lexicologie ) was woensdagochtend nog niet op de hoogte van het bestaan van het woord. Maar uit haar onderzoek dat volgde bleek dat de eerste benaming voor het fenomeen ‘stemselfie’ was, dat in mediaberichten als snel verbasterd werd tot stemfie. Volgens haar speelde EditieNL, een nieuwsprogramma van RTL,  een grote rol in de verspreiding door als eerste het woord te promoten. Het programma riep stembusgangers op om hun beste plaatje op te sturen. Volgens Van Eerten zou het best kunnen dat jongeren door de trend meer bezig zijn met de verkiezingen.

Ton den Boon van de Taalbank, een weblog over taalveranderingen, geeft meer uitleg over de selfie-trend: ‘Het is erg in de mode om woorden te maken met selfie, zoals de sneeuwfie (selfie in de sneeuw) en de drelfie (een dronken selfie). Het hangt erg in de lucht, daarom is de stemfie  waarschijnlijk op meerdere plekken tegelijk ontstaan’. Volgens hem is het een hype van zeer tijdelijke aard. Hij stelt dat jongeren altijd erg de neiging hebben om achter hypes aan te rennen, maar zag zelf tot nu toe vooral  ouderen (vanaf 25 jaar) de stemfie posten op Twitter. Zoals Alexander Pechtold.

In het buitenland

De Belgische krant De Standaard berichtte woensdagochtend over de Nederlandse stembustrend. In België is het verboden om handelingen te verrichten die het stemgeheim zouden kunnen doorbreken, en daar valt de stemfie ook onder. Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken vreest dat er vertragingen ontstaan als mensen zich langer in het stemhokje ophouden dan noodzakelijk. Daarnaast staat er in theorie een zware boete op het verstoren van de orde in een stemlokaal: tussen de 300 en 3000 euro.

De ‘voter selfie’ was vorig jaar mei al een trend tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in New York. De meeste van die foto’s werden niet in het stemhokje gemaakt omdat het verboden is het stemformulier zelf te fotograferen. In de VS is het maken van een foto in het stemhokje in sommige staten verboden. Ook in Zuid Afrika en de Filipijnen is het niet toegestaan.

Verdeelde meningen

Op Twitter klaagden sommige jongeren die nog geen stemrecht hebben dat ze niet mee kunnen doen met de trend. Veel anderen kondigden dinsdag al aan van plan te zijn een foto te maken in het stemhok. Maar er waren ook kritische geluiden, sommigen verzonnen parodieën zoals ‘stemvee’ en ‘sterfie’. Minister Plasterk zei woensdagochtend op Radio 1 zelf geen stemfie te maken, maar hoopte dat jonge zwevende kiezers op deze manier overgehaald worden.

De stemfie stond gisteren als achtste meestgebruikte term op Twitter in Nederland en werd zelfs in buitenlandse media genoemd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s